Straatwerk

Jongerenwerk op straat

Wat doet een straatwerker of ook wel genoemd 'een buurtpedagoog'? Enerzijds naar klachten luisteren van buurtbewoners over hangjongeren (zoals jongeren genoemd worden als ze met meer dan één zijn en zich in de gemeenschappelijke ruimte bevinden). Dat 'hangen' wordt dan vaak als doelloos rondzwerven gezien en als de plaats vuil wordt achtergelaten of er wordt (vaker)  harder geluid gemaakt dan aangenaam voor anderen, dan wordt dit overlast genoemd. Speciale hangplekken (bijvoorbeeld een JOP = Jongeren ontmoetingsplek) zijn daarom gecreëerd voor jongeren die buiten willen chillen, of binnen zoals bijvoorbeeld in een jongerencentrum.

Anderzijds kan iemand met een klacht ook worden gewezen op de positie en (on)mogelijkheden van jongeren in een wijk. Wederzijds begrip kan een belangrijke betekenis hebben als het gaat om het terugvinden van de rust in een wijk of buurt. Een jongerenwerker luistert naar beide partijen en poogt iedereen (meer) tevreden te stellen door gesprek, maar soms ook acties. Een (gezamenlijke) activiteit opzetten en uitvoeren kan bijvoorbeeld meer saamhorigheid doen laten ontstaan. Men leert elkaar op een andere manier kennen zodat er te ontdekken valt dat we allemaal mensen zijn, met positieve eigenschappen en intenties, eigen persoonlijke issues waarmee omgegaan wordt op een bepaalde manier. En het feit dat er in eerste instantie geen bedoeling is om elkaar te irriteren maar dat de bedoeling vaak voor iedereen hetzelfde is: jezelf goed voelen.

JIP

Jongeren Informatie Punt

Het JIP is een informatiewinkel, wij hebben veel folders en brochures die je kunt meenemen of inkijken. Het JIP bestaat als vast punt in het jongerencentrum in Hulst, maar we komen met JIP ook op scholen en bijvoorbeeld festivals. Jongeren kunnen terecht voor informatie, advies en ondersteuning, en het is gratis, vertrouwelijk en anoniem. Het JIP kan eventueel doorverwijzen naar andere instellingen als blijkt dat er meer hulp gewenst is. Wij zijn een verwijzer naar andere instanties als je niet weet waar je terecht kunt met jouw vraag en/of probleem. En bij het JIP helpen we jongeren zoals zij dat graag willen. Met een persoonlijk gesprek, een telefoontje of e-mail, via de chat, social media of WhatsApp. Bij JIP kan het allemaal. Een aantal voorbeelden van vragen waarmee je bij ons aan kunt kloppen:

  • Ik ben op zoek naar woonruimte, waar moet ik beginnen?
  • Ik heb problemen thuis, waar kan ik hulp krijgen?
  • Voor een werkstuk heb ik info nodig over drugs, waar vind ik dat?
  • Hoe vind ik een baantje?
  • Ik denk dat ik zwanger ben, wat moet ik nu doen?
  • Ik heb schulden en wil daar van af, hoe pak ik dat aan?
  • Hoe kan ik een stage vinden?

Soms moet je een brief schrijven, zoals een bezwaarschrift of een sollicitatiebrief. Hier geeft het JIP ondersteuning bij. Of heb je hulp nodig bij het invullen van de aangifte jongerenbelasting, dan kan dat ook bij ons.

Als je er niet uitkomt met instanties, je baas, school of organisaties, dan kunnen wij bemiddelen.

Ook als je advies kunt gebruiken over het opzetten van een actie of een (voorlichtings)project ben je bij ons aan het goede adres.

Ouders, familie of verzorgers kunnen ook gebruik maken van de diensten van het JIP. U bent op zoek naar hulp voor uw zoon of dochter, wij kunnen u advies geven en verwijzen naar de juiste instelling.